Szívkatéterezés – koszorúér szűkület meghatározása

Kinek van szüksége szívkatéterezésre?

A szívkatéterezés szívbetegek, vagy szívbántalmakkal küzdő betegek számára, akik mellkasi fájdalmat éreznek, terhelés, vagy pihenés esetén fulladásról panaszkodnak. sokszor életmentő beavatkozást jelent. A szívbetegségek kiváltó okaként leggyakrabban a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a mértéktelen alkohol, vagy koffeinfogyasztás, a kábítószer fogyasztás a dohányzás,és a stressz okolható.

Miért szükséges a szívkatéterezés?

A szívet ellátó közepes és nagy verőerek legbelső rétege alá felhalmozódó plakkok ( koleszterinnel átitatott foltok ) idővel megrepednek, szétesnek és a szétesett terület helyére másodlagosan mész rakódik le, ezek az erek szűkületét okozzák. A beszűkült ér már nem képes a szívizomterület számára elegendő oxigént szállítani, ezért oxigénellátási zavar alakul ki, mely lehet tünetmentes is, de sok esetben súlyos panaszokat, erős fájdalmat okoz. A tünetek lehetnek: angina pectoris, azaz szívizom-károsodással nem járó mellkasi fájdalom, de ennél sokkal súlyosabb végzetes kimetelű szívizom-elhalással járó szívinfarktus is. Ez az oxigénhiány okozhat még szívelégtelenséget, szívritmus-zavarokat, és legrosszabb esetben hirtelen szívhalált is.

Jelenleg a szívkatéterezés során elvégezhető koszorúérfestés az egyetlen módszer a koszorúér szűkület biztos kimutatására és a szűkület mértékének pontos megítélésére.

Mire számíthat az eljárás során?

Nyugtatót kérhet a beteg a beavatkozás előtt, de végig a tudatánál marad, így képes az orvos kérdéseire válaszolni, illetve teljesíteni az esetleges felszólításokat (pl. mély levegő vétele, köhintés stb.). A szívkatéterezés segítségével a megfelelő mérések mellett a kontrasztanyag bekerül a koszorúérbe (ritkábban a szív­üregekbe is), amely a röntgensugár alatt láthatóvá válik; a felvett képeket CD-re is rögzítjük, így később is tudjuk elemezni őket. Ha nem történt koszorúér-beavatkozás, a vizsgálatot követően rögtön kihúzzuk az érből a katétert.

Ha koszorúér tágítást is végzünk, az ahhoz szükséges alvadás gátló miatt csak több óra múlva távolítható el a katéter, amennyiben a beavatkozást a combtőben történt szúrást követően végeztük. Ennek kihúzásakor nyomókötést helyezünk fel, amit általában 12 óra múlva veszünk le, addig ágyban kell maradni. Ha a szívkatéterezés a kar felől történik, a katéter rögtön eltávolításra kerül, utána nincs szükség szigorú ágynyugalomra.

Mik a koszorúér betegségre utaló tünetek?

A koszorúér-betegség a szív koszorúereinek keringési zavara, azaz a keringési rendszer helyi elégtelensége, amely az erek szűkületéből-elzáródásából, vagy simaizom-görcséből (spasmus) adódhat. Leggyakoribb tünetei a csökkent fizikai terhelhetőség, fáradtság érzés, mellkasi fájdalom, hátfájdalom, vállfájdalom, fulladás, nehéz légzés, halálfélelem, idegesség, feszültség, alvászavar.

Mire jó a koszorúérfestés?

A szívbetegségek diagnosztizálására, a betegség mértékének feltérképezésére és a megfelelő kezelés kiválasztására sok esetben szükségessé válik a szívkatéterezés.

A szívkatéterezés egy olyan speciális diagnosztikai vizsgálat, melynek során a koszorúerek (más néven a coronáriák) kontraszt­anyaggal történő megfestését végezzük (koszorúérfestés: coronarográfia); abból a célból, hogy pontosan megítéljük a koszorúerek állapotát, szűkületeit.

Ha jelentős eltérést találunk, akkor az esetek nagy részében a katéterezés alkalmával koszorúér-tágítással tudunk javítani a beteg egészségi állapotán, a szűkület az arra alkalmas esetekben egy sztentnek nevezett speciális fémháló beültetésével legtöbbször teljesen megszűntethető.


Hogyan történik a szívkatéterezés?

A szívkatéterezést a szívkatéteres laboratóriumban végezzük. A szívkatéterezéskor erre a célra kifejlesztett vékony műanyag csövet vezetünk a főütőéren keresztül a szívhez. Leggyakrabban a csuklón, ritkábban a combhajlatban vagy a könyökhajlatban helyi érzéstelenítést követően szúrjuk meg az ütőeret, és egy olyan hüvelyt helyezünk az érbe, amelyen keresztül felvezethetőek a katéterek. Az orvos egy nagyfelbontású röntgenkészülék segítségével követi a szívkatéter helyzetét és a beadott kontrasztanyag elfolyását. A kontrasztanyag láthatóvá teszi a koszorúereket és figyelemmel lehet kísérni ahogy a festék átfolyik az artériákon. Ez lehetővé teszi a kardiológus számára, hogy megvizsgálhassa a koszorúerek állapotát, és azt, hogy az artériákban mi akadályozza a véráramlást, mi korlátozza a szív oxigénellátását.

Közben folyamatosan figyeli a röntgenkép megjelenítésére szolgáló képernyőn kívül a beteg vérnyomását és szív­működését jelző monitort is. Ritmuszavar, vagy kóros vérnyomás esetén a szívkatéteres laboratóriumban minden gyógyszer és eszköz rendelkezésre áll a problémák elhárítására.. A katéterek mozgatása általában már nem érezhető a vizsgálat során.