Köldöksérv műtét

Mi okozza a köldöksérvet?

Amennyiben felnőttkorban alakul ki és válik szükségessé a köldöksérv műtét, általában nem örökletes problémára kell gyanakodni, hanem a hasfal túlzott igénybevétele tehető felelőssé az elváltozásért. Nagyfokú elhízás, vagy terhesség például egyaránt okozhat sérvet, hiszen a lerakódó zsír miatt megnövekszik a hasűri nyomás, amelynek következtében a hasfal természetes gyenge pontjaiban kitágulások, néha pedig szakadások keletkeznek. Ezeken a területeken a hashártya megnyúlik (sérvtömlő) és valamelyik hasűri szerv elő boltosul.

Hogyan zajlik a köldöksérv műtét?

Kórházunkban a beavatkozást igen jó minőségű műanyag hálók beültetésével végezzük, feszülésmentesen és nyílt módszerrel, vagy laparoscoposan, azaz száloptikás megoldás használatával. Az alkalmazott atraumatikus technika pedig gyors felépülést és tartós eredményt biztosit.

A sérv azonban nemcsak felnőttek, hanem gyermekek esetében is jelentkezhet, amely az idősebbektől eltérően nem szerzett, hanem veleszületett elváltozás. Ilyenkor a köldöknél általában egy kúp alakú, nem túl terjedelmes kitüremkedés fedezhető fel. Szerencsére a csecsemőknél sokszor elkerülhető a köldöksérv műtét, mivel ebben az életkorban még spontán gyógyulás is várható, főképp akkor, ha a gyerek keveset sír és erőlködik. Ebben az esetben úgynevezett konzervatív kezelések is szóba jöhetnek, például a tapasz használata, ám ezek csak az első két-három évben jelenthetnek megoldást. Két-három éves korig ezért csak indokolt esetben, például nagyon erős tünetek esetén szükséges a köldöksérv műtét, amennyiben azonban a spontán gyógyulás nem történik meg, mire a gyermek betölti a harmadik életévét, általában elkerülhetetlenné válik a beavatkozás.

Milyen szövődményei lehetnek a műtétnek?

Szerencsére a köldöksérv műtét – amennyiben nem sürgősségi beavatkozásról van szó – nem bír magas szövődményi rátával, normális esetben a beavatkozás gyors és tartós felépülést biztosít, miközben a kellemetlen panaszok teljesen megszűnnek. Fontos tudni, hogy a műtétet követően egy rövid ideig még oda kell figyelnie a mindennapi életére a páciensnek, s amennyiben a beavatkozás kiterjedt részt érint, érdemes olyan haskötőt is viselni, amely tehermentesíti a varratokat. A kímélő életmódot azonban csak néhány hétig szabad erőltetni, mivel a hasfalnak meg kell erősödnie, különben újabb sérv képződhet a lazább részeken.


Miyen tünetekkel jár a köldöksérv?

A kialakulás helyétől és súlyosságától függnek a tünetek is, ezért előfordul, hogy sokáig tünetmentes a sérv, máskor azonban már a kezdeti stádiumban is kellemetlen szúró fájdalom jelentkezik hirtelen mozdulatok, vagy nagyobb erőkifejtések esetén. A köldöksérv műtét mihamarabbi elvégzése azonban nemcsak a zavaró, esetleg fájdalmas tünetek miatt szükséges, hanem azért is, mert a kezeletlen elváltozások igen rövid idő alatt növekedésnek indulnak, ezáltal további panaszokat okoznak, illetve kizáródhatnak, ami viszont már heveny hasi katasztrófához vezethet. Kizáródás, vagy kilyukadás esetén ugyanis életmentő beavatkozásra van szükség, amelynél a szövődmények előfordulási aránya is jóval magasabb, mint normál esetben. Kevésbé súlyos esetben a sérv leginkább a komolyabb erőkifejtéseknél okoz panaszokat, a növekedés során viszont akár egyes bélszakaszokat is érinthet az elváltozás, ami anyagcsere problémákat, szorulást és hirtelen hányingert okoz. A fájdalom mellett feltűnő jel lehet az is, ha a köldöknél a bőr elvékonyodik, sőt egyes esetekben akár fekélyesedés is tapasztalható, mindez azonban megelőzhető az időben elvégzett köldöksérv műtét esetén, amely az egyetlen kezelési lehetőség a súlyosabb esetekben.