Lágyéksérv műtét

Mire jó a lágyéksérv műtét?

A lágyéksérv műtét a kialakult sérves megbetegedések egyetlen gyógymódja. A keletkezett sérv diagnosztizálása után azonnal műtéti eljárás javasolt. A beavatkozás többféle módon is történhet, melyek két fajtáját érdemes megemlíteni – az egyik a korszerűbb és napjainkban ajánlottabb háló beültetéssel történő lágyéksérv műtét, a másik a hagyományosabbnak nevezhető háló beültetése nélküli módszer, melynek lényege a feszülés mentes varrattal történő sebzárás. A sérvek általában a hasfal természetes gyenge pontjaiban alakulnak ki. A hasfal ezen része férfiaknál és nőknél egyaránt megtalálható, bár a nőknél kevésbe meggyengült ez a testrész, ennek következtében ritkábban is alakul ki női lágyéksérv. Az úgynevezett gyenge pont a méhen belüli fejlődés során keletkezik. Férfiak esetében a herék kialakulása a hasüregben történik meg, és csak a magzat fejlődése során kerülnek a születéskori helyükre, vagyis a herezacskóba. A herékhez tartozó ondóvezetékek és a vérellátást biztosító erek így a hasfal egy bizonyos pontján keresztül haladnak át, meggyengítve ezzel azt. Nőknél a méhszalag alakul ki ugyanilyen módon.

Mikor válik szükségessé a lágyéksérv műtét?

A lágyéksérv műtét akkor válik szükségessé, ha a hasfal gyenge pontja kitágul, esetleg megszakad, melynek következtében, kitüremkedés keletkezik. A sérvnek három fő része van. Ezek a sérvtartalom, a sérvkapu és a sérvtömlő. A betegség kialakulása során a bél, vagyis a sérvtartalom, a sérvkapun keresztül kilép a hasüregből és a bőr alá türemkedik. Gyakorlatunkban a sérveket igen jó minőségű műanyag hálók beültetésével végezzük feszülés mentesen, nyílt módszerrel vagy laparoscoposan, mely során a beavatkozást végző orvos kis vágást ejtve bejuttatja az eszközt és külső monitoron keresztül végzi a műtétet. A beavatkozás során a sérvtömlő eltávolításra kerül, majd a sérvtartalmat visszahelyezzük a hasüregbe, végül következik a háló behelyezése. Az alkalmazott atraumatikus technika gyors felépülést és tartós eredményt biztosit.

Miért érdemes komolyan venni a lágyéksérvet?

A lágyéksérv műtét olyan beavatkozás, melynek elmaradása komoly következménnyel járhat. A sérvek mihamarabbi műtéti megoldása azért indokolt, mert rövid idő alatt növekednek, panaszt okoznak, illetve kizáródhatnak, ami heveny hasi katasztrófához vezetnek. Kizáródásról akkor beszélünk, ha a sérvkapu összeszűkül, így a sérvtartalom vérellátása lecsökken, vagy rosszabb esetben teljesen megszűnik. Ennek következtében a bél érintett része elhalhat, ami súlyos, életveszélyes állapothoz vezet.


Mitől okozza a lágyéksérvet?

A lágyéksérv lehet veleszületett illetve később kialakult betegség is. Egyes tanulmányok szerint, férfiak esetében minden századik gyermek születik lágyéksérvvel. 20 és 30 éves kor között a sérv megjelenésének arány 2-3% körül mozog, a kor előrehaladtával azonban ez az arány egyre nagyobb, különösen az ötvenedik életév betöltése után.

Milyen szövődményei lehetnek a lágyéksérv műtétnek?

Intézményünkben a lágyéksérv műtét a lehető legprecízebben, a betegek érdekeit maximálisan figyelembe véve történik. Ennek érdekében a beavatkozást minden esetben képzett, megbízható orvosok végzik. A műtét megkezdése előtt a paciensek érzéstelenítést kapnak. Fontos számunkra a megfelelő kivizsgálás, ezzel is minimálisra csökkentve a lehetséges kényelmetlenségeket, szövődményeket, melyek például az erek, vagy az ondóvezeték sérülése, a seb illetve a háló fertőződése, a betegség újra kialakulása.

A szövődmények kialakulása azonban alacsony, az egy százalékot sem éri el. Sajnos a betegség idővel kiújulhat. Ez inkább a hagyományos módszerrel elvégzett beavatkozások esetén szokott előfordulni, százalékosan kifejezve a műtétek körülbelül 3%-ára jellemző a sérv ismételt megjelenése. A háló beültetéssel történő lágyéksérv műtét elvégzése után a kiújulás lehetősége sokkal kisebb, a kezelések kevesebb, mint egy százalékára jellemző.