Artroszkópia – Váll, térd, boka ízületeinek feltárás nélküli műtétje

Mi az artroszkópia, artroszkópos műtét?

Azokat a műtéti beavatkozásokat nevezzük így, melyek alatt az ízület (váll, térd, boka) feltárás nélküli diagnosztizálását, az elváltozások megoldását el lehet végezni.

Mire való ez a műtéti technika?

Végtagjaink mozgását az ízületek teszik lehetővé, meghatározva a mozgás irányát, és az elmozdulás mértékét. Ahhoz, hogy az ízületi porcok nehézségek nélkül el tudjanak mozdulni, szükség van az ízületi folyadékra. Működésükben fontos szerepet játszanak még az ízületi szalagok is. Az artroszkópia – váll- boka- térdízület artroszkópos műtét szervezetünk e bonyolult „mechanikai” részének betegségeit, elváltozásait hozza rendbe.

Mennyi időmbe kerül műtét?

A vizsgálat általános érzéstelenítésben történik altatóorvos segítségével. Az elvégzett műtétek általában egy napos kórházi benn fekvést tesznek szükségessé. A beavatkozás 24 órán belüli betegellátás formájában végezhető. Az artroszkópia – váll- boka- térdízület artroszkópos műtét elvégzése után a varratszedés általában egy hét elteltével következik, míg az utókezelés ambuláns formában történik.

Mi az a mozaikplasztika?

Negyven év alatti életkorban, körülírt, éles szélű porchiány esetén, ép ízületi szalagrendszer esetén végezhetünk úgynevezett mozaikplasztikát is. Ennek során az ízület nem teherviselő felszínéről különböző átmérőjű, ép üvegporccal borított csonthengereket távolítunk el, és mozaikszerűen a porchiányos területekre átültetjük.

A műtét során a combra vértelenítő mandzsettát helyezünk, az ízületet fiziológiás sóoldattal töltjük fel. Műtét végén alapos öblítés után 1 db szívó draint helyezünk be. Ezt a beavatkozás másnapján távolítjuk el, majd gyógytornász segítségével célzott térdtornát kezdünk. A beavatkozás fekvőbeteg ellátás keretében történik.

Általában egy – két nappal a műtét után bocsájtjuk haza a betegeket. Problémamentes esetben 8-10 nappal a műtét után kerül sor a varratszedésre. Teljes gyógyulás a műtéttől számítva 2 hét múlva várható.

Hogyan zajlik a műtéti eljárás?

Az eljárás technikája az ízületi csőtükrözés (arthroscopia), melynek során 2 db kb. 1 cm-es bőrmetszésen keresztül áttekinthető az ízületet. A porcfelszíneken talált elváltozásoktól függően különböző módszerek alkalmazhatóak. Kisebb kiterjedésű kopás esetén a leválóban lévő porcrészleteket és a korábban már magától levált porcszigetekkel együtt kiöblítjük az ízületből. Nagyobb, és a porcfelszín alatti csontot is elérő porchiány esetén az előbbieket kiegészítjük a csontfelszín apró lyukakkal való felfrissítésével.

Mi az artroszkópos optika?

Az artroszkópia – váll- boka- térdízület artroszkópos műtét egy úgynevezett artroszkópos optikával történik. Az optika 4 mm vastag, és egy 1 cm-nél kisebb behatoló nyíláson keresztül az ízület üregébe helyezhető. Az eszköz kábel segítségével monitorhoz csatlakozik, amelyen látható, nyomon követhető belülről az ízület. Az esetleges sérülések, elváltozások, a szükségessé váló és kezelhető megoldások elvégzése után (ilyenek például a sérülések szakadások egyesítése, sérült porcdarabok esetleges eltávolítása, az ízület teljes rehabilitációja) a beteg rövid időn belül hazabocsátható.

Mik a leggyakoribb esetek?

Az artroszkópia – váll- boka- térdízület artroszkópos műtét viszonylag gyakori eljárás, s a legtöbbször a térdízületek szorulnak műtéti beavatkozásra. Ez az ízület ugyanis a legnagyobb, legösszetettebb, ennek következtében sérülékenysége is a legnagyobb. A térdízület műtét célja a térdízületet alkotó csontokat borító üvegporc és rostos porc károsodásainak ellátása, de emellett többféle más betegség kezelésére is alkalmazható. Ilyenek például a térdízületi porckopás, meniscus szakadás, ízületi folyadékgyülem, vagy a szabad test a térdízületben.

Milyen szövődmények léphetnek fel?

A műtétnek többféle szövődménye is lehet. Általános szövődményként felléphet vérrögösödés (thrombosis), a vérrög beékelődése a tüdőérbe (tüdőembolia) és sebfertőzés. Nagy ér, ideg, izom, ínsérülés lehetősége ritkán áll fenn. A szövődmények azonban ritkán, az évente elvégzett körülbelül 120 műtét mindössze 1%-ánál jelentkeznek, köszönhető annak, hogy intézményünkben minden artroszkópia – váll- boka- térdízület artroszkópos műtét során, jól képzett, tapasztalt ortopéd valamint ortopéd- és traumatológus szakorvosok végzik a beavatkozást, a megfelelő műtéti előkészítést és a megelőzésként alkalmazott antithrombotikus kezelést.