Hallux Valgus – Bütyök műtét

Mi az a hallux valgus (bütyök)?

A hallux valgus az előláb betegségei közül ez az egyik leggyakrabban előforduló, de műtéti eljárással teljesen gyógyítható elváltozás, melynek kezelésére intézményünk megbízható, precíz beavatkozás során lehetőséget biztosít.

Háromféle bütyök műtét?

A műtét elvégzéséhez három féle eljárásra van lehetőség. Az első a Schede műtét, melynek során az I-es lábujj belső oldalán lévő bütyökcsontot levéssük, míg a második, az úgynevezett Brandes módszer esetén az I-es lábujj valgus deformitásának, vagyis lábujj befordulásának korrekcióját végezzük, abban az esetben, ha az ízületi porcfelszín kopása már előrehaladott állapotban van. A hallux valgus műtéti kezelésének harmadik típusa az Osteotomia során az I-es lábujj valgus, vagyis befelé ferdülésének, illetve az I-es metatarsus varus, tehát a lábfej középső részének és a hozzá kapcsolódó ujjak, különösen a nagyujj deformitásának korrekciója kerül elvégzésre, ha az ízületi porcfelszín kopása még nem észlelhető. A három különböző eljárásnak, természetesen más és más technikája van, a végső cél azonban minden esetben a hallux valgus gyógyítása.

Mennyi időt vesz igénybe a kórházi kezelés?

A beavatkozás minden esetben fekvőbeteg ellátás keretében történik, a műtéttől számítva 2-3 nap után kerülhet haza a beteg. A teljes gyógyulás a műtéttől számítva 4-6 hét múlva várható, mely alatt a kezelt lábat óvni kell a megerőltetéstől, és fokozatosan kell a terheléshez hozzászokatni.

Milyen szövődményi lehetnek a bütyök műtétnek?

Sajnos szövődmények a hallux valgus kezelése során is felléphetnek (mindhárom műtéti technika esetében), ilyenek például a sebfertőzés, az allergiás reakció, a thrombosis, az embólia, az ér-, az ideg- és az ínképletek sérülése, a csonttörés nem várt helyen, az álízület nem várt helyen, illletve a deformitás visszaalakulása. A műtéteket intézményünkben minden esetben képzett, megbízható ortopéd valamint ortopéd- és traumatológus szakorvosok végzik, ennek köszönhetően az évente körülbelül 50 hallux valgus műtétnek kevesebb, mint egy százalékára jellemzőek a szövődmények.

Hogyan zajlik a Brandes műtét?

A Brandes műtét esetén az I-es lábujj belső oldalán ejtett metszésből feltárjuk az ízületet, és az I-es lábközépcsont lábujjak felé eső végén, a belső oldalon levéssük a megnagyobbodott fej egy részét. Ezután az alapperc bázisát is resecaljuk, és az izületi tokból interpositumot képezve az ízületbe húzva rögzítjük. Ezután korrekciós fedőkötést helyezünk fel, majd a műtétet követő nap eltávolítjuk a behelyezett draint, ezután a beteg óvatosan terhelheti a végtagját. A varratszedésre ebben az esetben is kb. 9 – 12 nap után kerül sor.

Mit kell tudni a bütyök műtétről általában?

A hallux valgus (bütyök) műtéti kezelése során a betegek érzéstelenítést kapnak, mint minden más műtéti eljárás során, ami lehet lumbális – spinalis anaesthesia vagy intratrachealis narcosis, illetve ritka esetben helyi érzéstelenítés is.

Hogyan zajlik a Schede bütyök műtét?

A Schede műtét esetén az I-es lábujj belső oldalán ejtett metszésből feltárjuk az ízületet és az I-es lábközépcsont lábujjak felé eső végén, a belső oldalon levéssük a megnagyobbodott fej egy részét. Emellett külön metszésből az I-es és II-es lábujj közötti részen élesen leválasztjuk az alapperc bázisán tapadó ínakat. A beavatkozás után korrekciós fedőkötést helyezünk fel, majd másnap eltávolítjuk a behelyezett draint, vagyis a váladékok kiürüléséhez szükséges csövet, és a beteg óvatosan elkezdheti terhelni a lábát. A varratszedésre kb. 9 – 12 nap után kerül sor.

Osteotomia

Az Osteotomia esetén az I-es lábujj belső oldalán ejtett metszésből feltárjuk az ízületet, és az I-es lábközépcsont lábujjak felé eső végén, a belső oldalon levéssük a megnagyobbodott fej egy részét. Ezután az I-es lábujj lábközépcsontján annak megfelelő helyzetű átfűrészelésével korrigáljuk a tengelyállást. A szituációt csavarral, vagy dróttal rögzíthetjük. Ezen kívül további lágyrész kiegészítő műtétet is végezhetünk a deformitás mértékétől függően. Az eljárás végén korrekciós fedőkötést helyezünk fel. Másnap eltávolítjuk a behelyezett draint, és a beteg óvatosan elkezdheti a műtött végtagját terhelni. A varratszedésre, a másik két eljáráshoz hasonlóan, ebben az esetben is kb. 9 – 12 nap után kerül sor.