Dupuytren kontraktúra – Tenyéribőnye hegesedésének műtéti megoldása

Mi az a dupuytren kontraktúra?

A dupuytren kontraktúra egy tenyérben, vagy a talpon kialakult heges köteg, mely az ujjak hajlításos kontraktúráját okozza, azaz a beteg nem képes az érintett ujjait kinyújtani. Azok az inak, amelyek a tenyér bőrét összekötik az alatta fekvő erős kötőszövetes hártyával, bizonyos helyeken megvastagodnak és meg is rövidülnek. Mivel ez az ujjakon egészen a végpercízületig húzódik fel, így gyakorlatilag a zsugorodás okozza az ujjak hajlításos kontraktúráját. Felmérések szerint a betegség a férfiaknál jóval gyakoribb, mint a nőknél, s általában a negyven feletti korosztályt érinti, de alkalmanként fiatalabb korban is kialakulhat.

Mi okozza a dupuytren kontraktúrát?

Az elváltozás okozója a bőr alatti bőnye zsugorodása, amely egy kötőszövetes háló, ami a bőrt rögzíti az ínhüvelyekhez és az ujj ízületeihez. A betegség kialakulásának okai nem ismertek pontosan, valószínűleg örökletes tényezők is szerepet játszanak benne, ám a felmérések alapján a dohányzás és a rendszeres alkoholfogyasztás egyaránt hajlamosít a betegség megjelenésére.

Mire kell figyelni műtét után?

Szerencsére a dupuytren kontraktúra műtéttel jól kezelhető betegség, ám a beavatkozás után bizonyos előírásokat még be kell tartania a páciensnek. Az orvos által meghatározott időtartammal a műtét után el kell kezdeni a tornát, ám az első fázisban még nem szabad megdolgoztatni a dupuytren kontraktúra által érintett részeket. Később azonban fontos ezen részek aktív használata és különböző gyakorlatok elvégzése, melyek után a páciens gyógyultnak tekinthető.

Mi történik a dupuytren kontraktúra műtét során?

Az általában mindössze egy napos beavatkozásnál először a végtagot zsibbasztjuk el érzéstelenítővel, majd a heges köteg eltávolításához általában a csuklótól a Dupuytrenes köteg végéig, gyakran a körömpercig történő feltárás szükséges. Mivel a köteg a bőrben tapad, arról le kell választani, ezért az elvékonyodik, emiatt a gyógyulás is hosszabb, mint más műtétek után. Sajnos súlyosabb esetekben akár bőrátültetésre is szükség lehet az alkarról.

Dubuytren kontraktúra térítéses ellátása a Jósa András Kórházban

  • Tapasztalt, elhivatott ortopéd- és traumatológus szakorvosok.
  • Ésszerű időn belül fogadjuk és ellátjuk.
  • Korrekt árak mellett, rejtett költségek nélkül.
  • VIP hotelszolgáltatás igényelhető.

Érdeklődjön az aktuális árakról ügyintézőnknél!

Telefonszámunk: +36 (20) 33-777-37

*(hétköznap 8 – 16 óra között)

VAGY
 

Mik a tünetei a dupuytren kontraktúrának?

Leggyakrabban a gyűrűs és a kisujj érintett a dupuytren kontraktúra hatásaiban, ritkábban azonban a teljes tenyérben is előfordul. Gyakran több ujj sugarában jön létre, és lehet akár kétoldali is, bár ilyenkor az egyik oldal általában súlyosabban érintett, mint a másik. Kezdetben csak csomó, vagy csomók tapinthatók, majd a folyamat az ujjak felé terjed, és heges kötegként jelentkezik, amely miatt végül az ujjak behajlított állapotban maradnak. A csomók mellett a beteg egyre kevésbé tudja használni az érintett kezet/ujjakat, s akár egyszerűbb feladatok során is segítségre van szüksége. A betegség súlyosságát az érintett ujj, vagy ujjak nyújthatóságában mérjük – enyhe esetben az ujj még maximálisan nyújtható. A dupuytren kontraktúra legsúlyosabb stádiumában azonban az ujj már maximálisan a tenyérbe hajlítva helyezkedik el, miközben a tenyérből a tömött heges köteg kiemelkedik. Fontos, hogy a tünetek megjelenésével minél hamarabb forduljunk orvoshoz, mivel az elváltozás folyamatosan romlik, jellemezően minél fiatalabb a páciens, annál gyorsabb ütemben.


Megfigyelések szerint az érintettek egy kis százalékánál a dupuytren kontraktúra spontán öngyógyulásra is hajlamos, ez azonban csak a páciensek kis részét érinti, ezért a legbiztosabb gyógyulási mód a műtét, amellyel megakadályozható a súlyosabb stádium kialakulása, utóbbinál ugyanis radikális módszerekre is szükség lehet.

 

Érdeklődjön az aktuális árakról ügyintézőnknél!

Hívjon minket 8 - 16 óra között! Telefonszámunk: +36 (20) 33-777-37[/do]


VAGY


[/do]

[/do]