Ganglion carpi műtét – csuklótáji ganglion műtét

Mit nevezünk ganglionnak?

Ganglionnak az ínhüvely kidudorodását nevezzük. Leírható a kézen, illetve a lábon kialakuló jóindulatú cisztaként is. A ganglion carpi, pedig a csuklótáji gangliont jelenti.

Mik a tünetei a csuklótáji ganglionnak?

A betegsége korai tüneteit többféle módon is lehet kezelni, eredményes lehet például a vizes borogatás, vagy ha ez nem elég, akkor a jegelés is segítséget nyújthat. Súlyosabb esetekben viszont a különböző fájdalomcsillapítók szedése is szükséges a tünetek csökkentéséhez, ha pedig ez sem elégséges, akkor a következő lépés az orvos által felírt gyulladáscsökkentők alkalmazása, esetleg a duzzanat leszívatása. Ezek azonban nem tekinthetők végleges megoldásnak, és csak a tünetek csillapítását eredményezik, azaz ha a betegséget meg akarjuk gyógyítani, csak a ganglion műtét segíthet teljes mértékben.

Mi a cél egy ganglion műtétnél?

A ganglion műtét célja a lágyrész-duzzanat eltávolítása, és az ennek okán kialakuló fájdalom, illetve mozgáskorlátozottság megszűntetése. A műtét során a csuklótáji vagy lábtáji, kocsonyás bennéket tartalmazó tömlő eltávolításra kerül. Intézményünkben a betegség gyógyítására a legmegfelelőbb technikát alkalmazzuk, melynek várható kimenetele minden esetben a betegség teljes gyógyulása.

Hogyan zajlik a műtét?

A ganglion műtét során az első lépés a ganglionon végzett bemetszés. A metszés helyén a ganglion kioperálható. Fontos, hogy a kivágás a ciszta teljes terjedelmét érintse, a „kiindulási pontjától” kezdve. Az eljárás során az ínhüvely, illetve az ízületi tok egy kis része is kivágásra kerülhet. Ezért a műtét része az egészséges ínhüvely rekonstrukciója is. Természetesen a betegek a műtét megkezdése előtt érzéstelenítést kapnak. Az érzéstelenítés több fajta is lehet: lumbális – spinalis anaesthesia, vagy intratrachealis narcosis. Ritkábban ugyan, de esetenként helyi érzéstelenítés alkalmazásával is végezhető a műtét.

Szövődmények

Mint minden műtétnek a ganglion műtét műtétnek is lehetnek szövődményei. Ezek ideg -, ér- és ínsérülés, sebgyógyulási zavarok lehetnek, és sajnos esetenként a betegség kiújulása is előfordulhat. Intézményünkben képzett, megbízható ortopéd valamint ortopéd- és traumatológus szakorvosok végzik a műtétek. Az elvégzett beavatkozások száma évente körülbelül 40, az ezek során szövődménnyel járó esetek aránya pedig mindössze 1 % körül mozog.


Mitől alakul ki ez az elváltozás?

A ganglion akkor alakul ki, ha a kelleténél több ízületi nedv termelődik testünkben. Sok esetben ezt valamilyen az ízületet korábban ért trauma okozhatja, míg más esetekben az ízületek megerőltetése is a kiváltó okok közé sorolható. Az ízületi nedvek fontos alkotóelemei szervezetünknek. A végtagjaink mozgását biztosító inaknak szükségük van erre a folyadékra, hogy működésük megfelelő legyen, az ízületek könnyen és biztonságosan csússzanak. Ha ez az ízületi folyadék beürüsödik, kocsonyássá válhat, és akár egy kisebb tojás méretű duzzanat is kialakulhat. Ez erős fájdalmat okozhat és a mozgást is nagyban gátolhatja. A ganglion műtét ennek a felgyülemlett ízületi nedvnek a lecsapolásában segít. Érdemes minél hamarabb elvégezni a beavatkozást, hiszen mint minden mozgást akadályozó betegség, ez is nagyban gátolhatja a betegeket mind a hétköznapi teendők elvégzésében, mind a munkahelyi feladatok megfelelő elvégzésében.

Mennyi idő a felépülés a műtét után?

Ellátás szempontjából is több lehetőség nyílik a paciensek számára, így a beavatkozás fekvőbeteg ellátás, vagy ambuláns ellátás keretében is megtörténhet. Fekvőbeteg ellátás esetén 1-2 nap után kerülhet haza a beteg. A teljes gyógyulás a műtéttől számítva 2 hét múlva várható. A műtét elvégzése után fontos a műtött végtagok megfelelő rögzítése, s a teljes gyógyulásig tilos hirtelen, mozdulatokat tenni, vagy megerőltető mozgást végezni. A végtagok hozzászokatása az erőltetéshez fokozatosan kell, hogy történjen.


Nagyon fontos, hogy már a kezdődő tünetekkel felkeressük orvosunkat, hiszen korai stádiumban még gyógyszeres kezeléssel és fiziotherápiával orvosolható a probléma, később azonban már műtétre lehet szükség.