Hydrocele műtét – Herevízsérv

Mikor van rá szükség?

A herevízsérv (hydrocele) műtét akkor válik szükségessé, ha a here burkai között lévő folyadék összegyűl, és a burkok között feltöltődik. Ezért igazából nem is tartozik a klasszikus értelemben vett sérvek közé, hiszen a here burkai között normál esetben is megtalálható némi folyadék. Ennek az a szerepe, hogy a heréket megvédje az ütésektől, illetve a hétköznapi mozgás során bekövetkező kisebb ütődésektől.

A herevízsérv mind fizikailag, mind esztétikailag zavarhatja a beteget. Esetenként olyan mértékűvé is válhat, hogy akár a mozgást is korlátozhatja. Ezekben az esetekben szükséges a herevízsérv (hydrocele) műtét.

Mi okozza az elváltozást?

A herevízsérv kialakulását okozhatják gyulladások, vagy korábbi sérülések is, azonban a kialakulás okai nem mindig tisztázhatóak. Tünetei viszont mindig ugyanazok, a here külső burkai között víztiszta folyadék gyűlik össze, ami igen nagy méreteket érhet el. Ez általában egy lassú folyamat, és esetenként fájdalommentes, így a betegek csak vizuálisan, vagy tapintással veszik észre a betegséget.

Gyermekeknél is előfordul?

A herevízsérv előfordulhat csecsemők, gyermekek, és felnőttek között egyaránt. Egyes tanulmányok szerint a csecsemők 10%-ánál jelentkező betegség. Ebben a korban azonban a betegség sok esetben még magától meggyógyul. A későbbi problémák során viszont csak a herevízsérv (hydrocele) műtét nyújthat segítséget.

Alternatív megoldás nem lehetséges?

A herevízsérv (hydrocele) műtét elkerülése miatt a betegek dönthetnek a lecsapolás mellett is, ami egy „egyszerű” folyadékleszívást jelent. Ez azonban nagy általánosságban nem megfelelő megoldás, mert az esetek több mint 90%-ában a burkok közötti folyadék újratermelődik, sőt fennállhat a gyulladás veszélye is.

Szövődménynek

Mint általában minden műtét, ez a beavatkozás is járhat szövődményekkel. Ezek lehetnek utóvérzés, vérömleny kialakulása a herezacskóba, sebfertőzés, gennyedés a herezacskóban, ritkán folyadékgyülem kiújulása, alkalmanként átmeneti lágyrészvizenyő kialakulása. Igen ritkán, de sajnos esetenként recidíva, vagyis a betegség kiújulása is előfordulhat.

Hogyan zajlik a műtét?

A herevízsérv (hydrocele) műtét során a burkot kifordítjuk, így a beavatkozást nyílt feltárásból történik. Nagyobb sérvek és felnőttek esetén, a herezacskón ejtett kis metszéssel míg gyerekeknél kis elváltozás esetén rövid alhasi metszéssel.

Természetesen intézményünk törekszik arra, hogy ez a beavatkozás is fájdalommentes legyen a betegek számára. Ennek érdekében a beavatkozást rövid altatásban, vagy gerincérzéstelenítésben végezzük. Felnőtteknél, ha kis elváltozásról van szó még ez sem szükséges, mivel az ő esetükben a herevízsérv (hydrocele) műtét helyi érzéstelenítésben is elvégezhető.

Felépülési idő, ápolás

Az eljárás nem igényel hosszú, bennfekvéssel járó megfigyelést, így a beteg még a műtét elvégzésének napján otthonába bocsájtható. A varratszedése, ha szükséges 7 napra történik, s a 7 nap eltelte után a seb is meggyógyul.

Érdemes elvégeztetni a hydrocele műtétet?

A műtét elvégzése minden esetben ajánlott, még ha fájdalommentes, és ha kis elváltozásról van is szó, mert a későbbi szövődmények sokkal súlyosabbak is lehetnek. Ha a here folyamatosan ki van téve a felgyülemlett folyadék terhelésének, az a későbbiekben akár a nemzőképességet is veszélyeztetheti, sőt a here elsorvadásával is végződhet.