Vesecysta punctio – Veseciszta kezelése ultrahangos eljárással
Mik a veseciszta tünetei?

Bár a beavatkozás nem tartozik a gyakran végzett műtétek közé, maga a betegség előfordulása gyakori. Ez azzal magyarázható, hogy a kialakult ciszták sok esetben ártalmatlanok, sőt még tüneteket sem okoznak. Ezekben az esetekben kilétükre csak egy elvégzett hasi ultrahang által deríthető fény, mely vizsgálatot ezt követően célszerű időközönként megismételni, mivel a ciszták száma és mérete folyamatosan növekedhet. A veseciszta kezelése a nagyobb méretű, illetve tüneteket okozó elváltozások esetében már mindenképpen ajánlott. A tünetek között megemlíthető például a véres vizelet, vagy a hasi fájdalom. Utóbbi akkor is jelentkezhet, ha a ciszta megreped és a benne lévő folyadék a környező belső szerveket ingerli, mely akár gyulladást is okozhat. Nagyobb méretű elváltozások szintén hatással lehetnek más belső szervekre, nyomást gyakorolva azokra, így többek között akadályozhatják a vizelet normál ürülését a szervezetből.

A veseciszta megjelenése inkább a férfiakra jellemző, közülük is az idősebb korúakra. Egyes tanulmányok szerint az 50 év felettiek között minden negyedik embernél találkozhatunk vele. Kialakulása alapján a betegség két csoportját különíthetjük el, ezek az örökletes illetve a nem örökletes csoport.

Mi a célja a veseciszta kezelésnek?

Mint minden beavatkozás elvégzésekor, a veseciszta kezelése során is a betegség teljes gyógyítása, vagyis a ciszta teljes folyadéktartalmának eltávolítása, és a mihamarabbi felépülés a cél. Az eljárás után a gyógyulási idő körülbelül 1 hetet vesz igénybe.

Kinek van szüksége veseciszta kezelésre?

A veseciszta kezelése azoknál a betegeknél válik szükségessé, akiknek 5 cm-nél nagyobb ciszta, vagy ciszták alakulnak ki veséjükben. A betegség során a szerv szöveteiben folyadékkal megtelt tömlők, jóindulatú elváltozások jelennek meg. A műtéti beavatkozás során ezeknek az elváltozásoknak az úgynevezett ultrahang vezérelt punctióját végezzük el, vagyis ultrahang segítségével leszívjuk a tüneteket okozó folyadékot.

Milyen szövődményei lehetnek a kezelésnek?

A kezelés szövődményekkel is járhat, melyek lehetnek a vérzés, az érsérülés, a bélsérülés, a veseciszta infekciója, vagyis fertőzése, a tályog kialakulása, a vese és környezetének gyulladása, a hasüregi mellkasi szervek sérülése, a sikertelen vagy részleges eredményű beavatkozás. Sajnos a betegség tulajdonságai közé tartozik, hogy még sikeres műtéti beavatkozás esetén is újra kialakulhat, így a veseciszta kezelése a későbbiekben ismét szükségessé válhat. Kórházunkban ugyanakkor az eljárást minden alkalommal képzett, megbízható, a betegek érdekeit szem előtt tartó urológus szakorvosok végzik. Osztályunkon évente több mint 20 veseciszta punctiót végzünk el, s a műtétek legnagyobb része sikeres, amely százalékosan kifejezve 90% feletti értéket jelent.

Miért érdemes rá odafigyelni?

A rendszeres vizsgálatok és szükség esetén a műtét elvégzése azért is nagyon ajánlott, mert nagyon ritkán ugyan, de esetenként a ciszta rosszindulatú elváltozássá is alakulhat.


Hogyan történik a beavatkozás?

A veseciszta kezelése intézményünkben minden esetben megbízható és szakszerű keretek között folyik. A beavatkozás első lépéseként a paciensek hason fekvő helyzetben helyezkednek el. Természetesen, ha műtéti eljárásról van szó, a betegek a kezelés megkezdése előtt érzéstelenítést kapnak, mely a veseciszta kezelése esetében helyi érzéstelenítés. Ezután egy vékony tű segítségével megkezdődik a ciszta eltávolítása. A folyamat lényege, hogy egy ultrahanggal vezérelt, vékony tűvel a cisztát megszúrjuk, és a tartalmát, vagyis a benne összegyűlt folyadékot leszívjuk. A leszívás után az eljárás következő lépése a ciszta újbóli kialakulásának, tehát az ismételt feltelődés lehetőségének csökkentésére irányul. Ennek érdekében, amennyire csak lehetőség van rá, a folyadék helyére kis mennyiségű zsugorító, úgynevezett szklerotizáló folyadékot fecskendezünk.