Vissza az Urológia oldalára…

Vesecysta punctio – Veseciszta kezelése ultrahangos eljárással

Osztályunkon több évtizedes tapasztalattal rendelkező urológus szakorvosok az orvosszakma szabályait maximálisan betartva végzik ezt a műtétet is.

 

veseciszta kezelése

  Magasan képzett urológus szakorvosok

  Több évtizedes urológiai és gyermekurológiai tapasztalat

  Rendkívül ritkák a szövődmények

  Várólista nélküli ellátás

  V.I.P. hotelszolgáltatás igényelhető


Szeretné, ha jó kezekben, a legnagyobb eséllyel gyógyulhatna?

Szolgáltatásunk jelenleg még nem indult el. Kérjük szíves türelmét.

*Az ellátás igénybevételét minden esetben belgyógyászati/szakorvosi vizsgálat, diagnózis felállítása előzi meg.
 
Mi történik, ha felhív minket?

A hívást a nyíregyházi székhelyű központunkban ügyfélszolgálatos kolléganőnk/kollégánk fogadja. Az Ön szóbeli beleegyezését követően rögzíti az ön személyes adatait, megkérdezi, hogy mely ellátással kapcsolatban érdeklődik, majd felveszi a kapcsolatot -szintén a kórházon belül- a vezető betegkoordinátorral, aki megszervezi az ön ellátását.


Mit kell tudni a veseciszta kezeléséről?


Mik a veseciszta tünetei?

Bár a beavatkozás nem tartozik a gyakran végzett műtétek közé, maga a betegség előfordulása gyakori. Ez azzal magyarázható, hogy a kialakult ciszták sok esetben ártalmatlanok, sőt még tüneteket sem okoznak. Ezekben az esetekben kilétükre csak egy elvégzett hasi ultrahang által deríthető fény, mely vizsgálatot ezt követően célszerű időközönként megismételni, mivel a ciszták száma és mérete folyamatosan növekedhet. A veseciszta kezelése a nagyobb méretű, illetve tüneteket okozó elváltozások esetében már mindenképpen ajánlott. A tünetek között megemlíthető például a véres vizelet, vagy a hasi fájdalom. Utóbbi akkor is jelentkezhet, ha a ciszta megreped és a benne lévő folyadék a környező belső szerveket ingerli, mely akár gyulladást is okozhat. Nagyobb méretű elváltozások szintén hatással lehetnek más belső szervekre, nyomást gyakorolva azokra, így többek között akadályozhatják a vizelet normál ürülését a szervezetből.

A veseciszta megjelenése inkább a férfiakra jellemző, közülük is az idősebb korúakra. Egyes tanulmányok szerint az 50 év felettiek között minden negyedik embernél találkozhatunk vele. Kialakulása alapján a betegség két csoportját különíthetjük el, ezek az örökletes illetve a nem örökletes csoport.

Hogyan történik a beavatkozás?

A veseciszta kezelése intézményünkben minden esetben megbízható és szakszerű keretek között folyik. A beavatkozás első lépéseként a paciensek hason fekvő helyzetben helyezkednek el. Természetesen, ha műtéti eljárásról van szó, a betegek a kezelés megkezdése előtt érzéstelenítést kapnak, mely a veseciszta kezelése esetében helyi érzéstelenítés. Ezután egy vékony tű segítségével megkezdődik a ciszta eltávolítása. A folyamat lényege, hogy egy ultrahanggal vezérelt, vékony tűvel a cisztát megszúrjuk, és a tartalmát, vagyis a benne összegyűlt folyadékot leszívjuk. A leszívás után az eljárás következő lépése a ciszta újbóli kialakulásának, tehát az ismételt feltelődés lehetőségének csökkentésére irányul. Ennek érdekében, amennyire csak lehetőség van rá, a folyadék helyére kis mennyiségű zsugorító, úgynevezett szklerotizáló folyadékot fecskendezünk.

Mi a célja a veseciszta kezelésnek?

Mint minden beavatkozás elvégzésekor, a veseciszta kezelése során is a betegség teljes gyógyítása, vagyis a ciszta teljes folyadéktartalmának eltávolítása, és a mihamarabbi felépülés a cél. Az eljárás után a gyógyulási idő körülbelül 1 hetet vesz igénybe.

Kinek van szüksége veseciszta kezelésre?

A veseciszta kezelése azoknál a betegeknél válik szükségessé, akiknek 5 cm-nél nagyobb ciszta, vagy ciszták alakulnak ki veséjükben. A betegség során a szerv szöveteiben folyadékkal megtelt tömlők, jóindulatú elváltozások jelennek meg. A műtéti beavatkozás során ezeknek az elváltozásoknak az úgynevezett ultrahang vezérelt punctióját végezzük el, vagyis ultrahang segítségével leszívjuk a tüneteket okozó folyadékot.

Milyen szövődményei lehetnek a kezelésnek?

A kezelés szövődményekkel is járhat, melyek lehetnek a vérzés, az érsérülés, a bélsérülés, a veseciszta infekciója, vagyis fertőzése, a tályog kialakulása, a vese és környezetének gyulladása, a hasüregi mellkasi szervek sérülése, a sikertelen vagy részleges eredményű beavatkozás. Sajnos a betegség tulajdonságai közé tartozik, hogy még sikeres műtéti beavatkozás esetén is újra kialakulhat, így a veseciszta kezelése a későbbiekben ismét szükségessé válhat. Kórházunkban ugyanakkor az eljárást minden alkalommal képzett, megbízható, a betegek érdekeit szem előtt tartó urológus szakorvosok végzik. Osztályunkon évente több mint 20 veseciszta punctiót végzünk el, s a műtétek legnagyobb része sikeres, amely százalékosan kifejezve 90% feletti értéket jelent.

Miért érdemes rá odafigyelni?

A rendszeres vizsgálatok és szükség esetén a műtét elvégzése azért is nagyon ajánlott, mert nagyon ritkán ugyan, de esetenként a ciszta rosszindulatú elváltozássá is alakulhat.


Osztályunkon évente több mint 20 veseciszta punctiót végzünk el, s a műtétek legnagyobb része sikeres, amely százalékosan kifejezve 90% feletti értéket jelent.

Szolgáltatásunk jelenleg még nem indult el. Kérjük szíves türelmét.


   

Töltse le aktuális tájékoztatónkat!

Mielőtt dönt, szeretne többet tudni szolgáltatásainkról, orvosainkról? Töltse ki az űrlapot és elküldjük önnek az épp aktuális tájékoztatónkat!

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Adatvédelmi nyilatkozategyetemi kórház logo

A professzionális ellátást a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház biztosítja tagkórházaiban. Ez garantálja, hogy a jelentkezők maximális eséllyel indulnak el a gyógyulás útján.


Vissza az Urológia oldalára…