Vesekő eltávolítás – ESWL ultrahang

ESWL technika

Ehhez egy speciális műszerre, az ESWL-re (Extracorporeal Shock Wave Lithotripsy) van szükség, amely a bőrön keresztül juttat át lökéshullámokat, ezzel a nagyobb köveket apró darabokra zúzva. Ezt követően a törmelék néhány hónapon belül magától távozik a vizeletben, különösebb fájdalom nélkül. Az ESWL-módszer igen megbízhatónak számít, a felmérések szerint a páciensek jelentős többségénél meghozza a kívánt eredményt, miközben a beavatkozásnál sem altatásra, sem helyi érzéstelenítésre nincs szükség.

Az ESWL-nek egyébként komoly előnye az eszközös (endoscopos) technikával szemben, hogy nem igényel műtéti beavatkozást. Az asztalon elvégzett vesekő eltávolítás során a lökéshullámok nem okoznak fájdalmat, ezért sem altatásra, sem helyi érzéstelenítésre nincs szükség. A sikeres kezelést követően a kő több apró darabra törik, és a későbbiekben a húgyvezetéken keresztül spontán távozik, így a beteg a beavatkozást követően – kedvező esetben – rövid időn belül ismét munkába állhat. A gyógyulási idő azonban egyénenként eltérő lehet: néhány naptól hetekig terjedhet.

Lehetséges szövődmények

Noha a vesekő eltávolítás biztonságos beavatkozás, alkalmanként felléphetnek szövődmények, úgy mint láz, görcsök, vagy a húgyvezeték elzáródása. Ritkább esetekben ennél súlyosabb szövődmények is jelentkezhetnek, a lezárt üregrendszerű vese befertőződése- szeptikus állapot kialakulása, a veseállomány bevérzés, vesetok alatt kialakuló vérgyülem, veseállomány roncsolódás, veserepedés, hasi érsérülés, bélsérülés, magas vérnyomás, veseműködés átmeneti zavara, szívritmuszavar, a vesemedence falának a megrepedése, vese körüli tályog.

Alternatívák az ESWL-re

Az eswl (ultrahangos) vesekő eltávolítás alternatív módszere az úgynevezett eszközös (endoscopos) beavatkozás, illetve van még a hagyományos eljárás, ami a bőrön keresztül kis metszésből, nyílt (feltárásos)módszerrel történik meg. A régebbi, hagyományos módszer szerint ilyenkor a vesekövet műtéti eljárással távolították el a betegből, mára azonban ez az eljárás háttérbe szorult, hiszen a modernebb technikák segítségével gyorsabb és kevésbé fájdalmas módon is lehetséges eltávolítani a vesekövet.

Kinél alakul ki a vesekő?

A vesekőről általában: A lakosság 3-4 százalékát érintő betegség, amely a férfiak körében gyakoribb, mint a nőknél. Kialakulása okai lehetnek genetikai eredetűek, de bizonyos anyagcsere problémák, vizeletpangással járó betegségek, sőt akár a mozgásszegény életmód, vagy a helytelen táplálkozás is eredményezheti. A vesekövek eltérő méretűek és anyagúak, a nagyobbak jellemzően nem mozognak, így akár sokáig tünetmentesek is lehetnek.

Mikor válik szükségessé az eltávolítás?

Amikorra azonban a vesekő eltávolítás szükségessé válik, a beteg megismeri a jól ismert tüneteket, amelyek jelentős kínnál is járhatnak. A kövek heves, görcsös fájdalmat okoznak, amelyet láz, hányinger, hányás és véres vizelet kísérhet, amennyiben sérül a nyálkahártya. A veseköves rohamot gyakran szokták a szülési fájdalomhoz hasonlítani, ha azonban a kő a húgycsőben elakad, akkor még a vizelet útját is elzárhatja, ami miatt azonnali beavatkozásra lehet szükség.

A terhelést, vagyis a pedál tekerésének nehézségét vagy a futószőnyeg sebességét fokozatosan emelhetik. A vizsgálatnak akkor van vége, ha a vizsgált személy elérte az előre megszabott percenkénti pulzusszámot; ha a vizsgálat közben szorító mellkasi fájdalma (angina) jelentkezik; ha túlzottan megemelkedik a vérnyomása vagy az EKG-görbén bizonyos kóros elváltozások jelentkeznek.

A helyesen diagnosztizált betegség során a vesekő eltávolítás mellett szükséges lehet a megfelelő diéta betartása is, amely azonban függ a vesekő összetételétől is. A kövek – ha nem túl nagyok – spontán is távozhatnak, ezt a bő folyadékfogyasztás elősegíthet, ám tartós probléma esetén mindenképpen fontos orvoshoz fordulni a betegséggel.